Proiect - Ciprian Cenan

          Încă, din 2009, de când am început să fotografiez, profitând de zona foarte fotogenică în care eram, încep să apară primele fotografii din satul natal. Cred că proiectul  fotografic "Satul meu" s-a născut de la sine și în cei câțiva ani în care s-a derulat a adunat câteva sute de fotografii. 


         Prin acest proiect am promovat satul natal, Zau de Cîmpie, care este asociat cu bujorul de stepă, castelul baronului Ugron, salba de lacuri cu peşti şi resursele naturale de gaz metan.


      Promovarea s-a concretizat cu ajutorul expozitiilor organizate si prin realizarea unui album de fotografie dedicat. Expozițiile, prin intermediul fotografiilor prezentate, realizează o incursiune în lumea satului din zilele noastre și surprind anumite momente reprezentative din existența lui. Peisajele locului și aspectele din viața cotidiană pe care le-am imortalizat, transmit o parte din magia și frumusețea locurilor.Muzeul de Etnografie Tîrgu Mureş - 14.11.2013

        La invitația Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tîrgu Mureș, la data de 14 Noiembrie 2013 a avut loc vernisajul primei mele expoziții. Lucrările expuse, în numar de 35, reprezintă o selecție din cele mai reprezentative momente surprinse în perioada 20092013.

             Invitat special a fost artistul fotograf Sorin Onișor.


Căminul Cultural Zau de Cîmpie - 12.04.2014

           În Aprilie 2014, expoziția ajunge și în satul natal, unde pe langă lucrările expuse pe simeze am prezentat o diaporamă realizată din o selecție de 250 fotografii, grupate pe anotimpuri.

Printre invitații de onoare, d-na profesoară Susana Iurian, impresionată de lucrările expuse a dedicat câteva versuri acestui eveniment: 


  "Eternitate de culoare și frumusețe, deopotrivă,           

Surprinsă magic într-o clipă miraculoasă,

Pot să spun

Așa sunt pozele pe care,

Eu,fermecată, le adun:

Bujorii  flacăra ce-aprinde

Întreg apusul fermecat;

Lacul cu bărci, pescari ce-admiră

Al apei veșnic legănat;

Satul văzut de la-nălțime

Cu freamătul de viată plin,

Salcia, trenul, orișiunde le duci cu tine

Ascuns în rame -un suspin;

Castelu-abia zărit prin ceață,

Al dealurilor blând alin,

Refac o clară dimineață

În universul său divin;

Turme păscând tăceri și vis,

Cai în galop, oameni muncind,

Refac eternul paradis

În suflete alunecând;

Și păsări, nori plutind în cer,

Toate-s o lume de culoare,

Lumină blândă și mister"."Satul meu - Anotimpuri în imagini" - Iulie 2014

      

          Cu sprijinul Primăriei din Zau de Cîmpie și al câtorva oameni de bine, în Iulie 2014 iese de sub tipar albumul de fotografie "Satul meu - Anotimpuri în imagini", album ce vrea să fie reprezentativ pentru sat, prin cele 80 de fotografii, grupate pe anotimpuri.
Biblioteca orăşenească "Liviu Rusu" Sărmaşu - 29.07.2014

           În data de 29 Iulie 2014, expoziția "Satul meu" a fost prezentă la Biblioteca Orășenească din Sărmașu, cu prilejul unor activități culturale.


Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - 11.06.2015

         Am avut bucuria ca în Iunie 2015 fotografiile satului meu să ajungă mai departe, în București. Într-o nouă formulă, expoziția "Satul meu - Anotimpuri în imagini", cuprinzând 45 lucrări , s-a aflat pentru mai bine de două săptămâni la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", sala Lena Costante.


Powered by SmugMug Log In